A tiszavirágzásról nemzetközi természetfilm készül

Tiszavirág forgatás az Off The Fence megrendelésére

Nagy büszkeség számunkra, hogy a Filmdzsungel Stúdió kapta a felkérést hazánk egyedülálló természeti csodájának, a tiszavirágzásnak a megörökítésére egy nemzetközi produkció részeként. 

A ZDF tulajdonában lévő, bristoli, amsterdami, torontói és londoni irodával rendelkező OFF THE FENCE-et nem kell bemutatni dokumentum- és természetfilmes körökben. Ez a kérészfaj kis híján eltűnt a bolygónkról, már csak a Tiszán és mellékfolyóin találkozhatunk a lélegzet elállító természeti jelenséggel, tömeges rajzásukkal. Három év a sötét mélyben – három óra a napvilágon. Nyár elején az agyagos mederből sok millió apró élet kel útra a fény felé. A különös, törékeny repülő lényeket egy kis időre elengedi a Tisza, hogy birtokba vegyék a folyópartot. Rajzásuk az életösztön, a szenvedély és a beteljesülés őrült táncává erősödik. Néhány órás felszíni létezésük a földi élet diadala, csendes elmúlásuk pedig az újjászületés reményét hordozza a békés folyón. A Tisza időtlen idők óta őrzi titkát, ma sem tudjuk egészen pontosan, mi indítja el a tömeges rajzást. Ez a különös természeti jelenség nem emberi léptékű, nem befolyásolható és nem kiszámítható. Egy adott folyószakaszon csak két-három alkonyat egy esztendőben. Csendben lezajlik, néhány óra múltán nyoma sem marad. Talán ezért is olyan felfoghatatlan, és ezért csodáljuk annyira… 

 
Remek munka volt az esemény megörökítése -melyről tudjuk, hogy kimenetele mindig bizonytalan. A Marostól a Felső-Tisza-Vidékig követtük a rajzást kilenc napon át. Azaz próbáltunk a lehető legjobb helyen, folyószakaszon lenni a megfelelő időben. 
Végül a kilenc próbálkozásból három alkonyat pontosan elegendő volt a sikeres felvételek elkészítéséhez. 
 
Nagy köszönet a Kiskunsági– és a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársainak! Nézd meg a legújabb film projektjeinket
Comments are closed.
Megszakítás