Ahol az ég a földet éri

329152027 1257496178456399 8856236578887711876 n

50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park2023. a fél évszázada fennálló Hortobágyi Nemzeti Park megalakulásának jubileumi éve volt. Március első napjaiban stábunk a Göttingeni Egyetemen Vadbiológiai Tanszékén járt, Festetics Antal meghívására. Útitársunk, professzor úr beszélgetőpartnere nem más volt, mint Medgyesi Gergely Árpád barátunk, a HNPI igazgatója. 

A puszta világa ihlette magvas gondolatokból az „Ahol az ég a földet éri” című dokumentumfilmünkbe válogattunk. A filmben szereplő közel másfél tucat megszólaló mindegyikének szívügye a Hortobágy, különféle nézőpontokból ismertetik meg velünk a pusztai természeti világ és benne a pásztorkultúra megőrzése öt évtizedének állomásait. Az utazásunk kulisszatitkai: Göttingeni utazásunk során választ kaptunk olyan kérdésekre, amelyeket előre fel sem tehettünk volna magunknak: Hogyan kerülnek egy történetbe a frissen végzett doktorok csókjai, egy telipakolt automobil, egy nyolc kilogrammos házi sütésű kenyér, egy Petőfi kötet, egy kínai gyorsétterem tintahal karikái, egy hortobágyi cifra szűr, egy tucat hajdani fotóalbum a magyar pusztáról, egy rejtélyes Varázslatos Magyarország naptár, a Szent Jakab templom vándorsólymot mintázó kilincse, egy fénylő arcú libaárus lány, egy háromlábú medve, ezer történet, és egy fél évszázados Nemzeti Park?

…és akkor még nem is említettünk egyetlen fő- és mellékszereplőt sem: egy 86 éves professzort akit grófúrnak is szólíthatnánk, igazgató urat túzoktollas kalapban, két pocakos természetfilmest, egy mindig vidám doktornőt, egy diára dolgozó fényképészt és egy szőrös szívű vendéglőst, akit nem hat meg egyetlen bankkártya látványa sem. A Hortobágytól 1200 kilométerre mindenre egyértelmű választ kaptunk- kivéve azt az egy apró kérdést, jó pásztorkutya-e a sinka. A film ezen a linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=rPgsE9yRYzU

Comments are closed.
Megszakítás